Beste gitaar voor beginners

Ben je van plan om een beginners gitaar te kopen? Bekijk en vergelijk de beste gitaren voor beginners en ga goed van start met gitaar spelen. Lees ook handige tips waar je op moet letten voordat je overgaat tot de aankoop van een beginners gitaar.

Als je net gaat beginnen met gitaar spelen dan hoef je niet gelijk de beste en duurste gitaar aan te schaffen. Je weet immers nog niet of je wel verder gaat met gitaar spelen. Echter is het wel van belang dat je geïnspireerd wordt door je gitaar tijdens het spelen en dat de gitaar prettig speelt en mooi klinkt.

Akoestische- of elektrische beginners gitaar

Om het overzichtelijk te maken en gericht te werk te gaan is het van belang om je eerst af te vragen wat voor soort muziek genre je wilt gaan spelen. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel je keuze of je voor een akoestische- of elektrische gitaar zal gaan.

Heeft je voorkeur pop, rock, jazz of blues. Dan kan je het beste kiezen voor een elektrische of semi-akoestische gitaar.

Bekijk alle elektrische gitaren

gitaar voor beginners

Speel je liever klassiek, Spaans, Flamengo of Latijns-Amerikaans. Dan is het verstandig om een akoestische gitaar te kopen (ook wel klassieke of Spaanse gitaar genoemd). De akoestische gitaar is ook de beste keus als je gewoon lekker wilt tokkelen.

Als je nog niet weet wat voor muziek je wilt gaan spelen en je staat er helemaal blanco in dan is het aan te raden om voor een akoestische gitaar te kiezen. Dan is de basis goed en kan je op de lange termijn altijd nog overstappen naar een andere gitaar.

Bekijk alle akoestische gitaren

Bepaal je budget

Bepaal wat je ongeveer wilt gaan uitgeven aan een gitaar. Veel akoestische beginners gitaren zijn niet heel duur waardoor je voor een relatief lage investering klaar kan zijn. Een elektrische gitaar is altijd wat duurder omdat je ook nog een externe gitaarversterker nodig hebt.

Uiteraard is het wel zo dat als je iets meer investeert je een betere gitaar in huis haalt waar je langer op kan blijven spelen en meer voldoening uit zal halen.

Welk formaat gitaar voor beginner

Als je een beginners gitaar wilt gaan kopen dan dien je goed op te letten wat voor maat je koopt. De meest voorkomende en standaard maat voor volwassenen is de gitaar maat van 4/4. Gitaar maten zijn ingedeeld in 6 maten van 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 en 4/4. Waarbij 4/4 de “grootste” variant gitaar is en 1/8 het kleinste formaat. De grootste gitaar maat is dus ook de standaard maat voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar en ouder.

1/8 formaat is geschikt voor kinderen van 2 a 3 jaar. 1/4 formaat is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar. 1/2 is geschikt voor kinderen van 6 tot 8 jaar. 3/4 is geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar en de 4/4 gitaar is een volwassen standaard gitaar maat voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar. Uiteraard is het zo dat je als volwassenen ook een kindergitaar formaat kan aanschaffen mocht je dat prettiger vinden qua formaat. Of om als compacte reis gitaar te gebruiken.

Daarnaast hebben we ook de 7/8 variant. Deze gitaren zijn meer geschikt voor vrouwen en jongeren omdat het net geen kindergitaar is en ook net geen 4/4 gitaar is. Hierdoor is de 7/8 gitaar wat handzamer en kan het prettiger qua formaat zijn. Dit formaat wordt ook wel een vrouwengitaar genoemd. Mocht je nog twijfelen over een juiste maat ga dan eerst eens naar een muziekwinkel om je te laten adviseren. Probeer ook verschillende maten uit om aan te voelen wat je prettig vindt.